22.7.07

Poliitilisest korrektsusest ja inimestest

Ma olen politoloogia ja majanduse suveülikoolis. Koos 9 teise eestlase ja 29 teise rahvusega.

Näiteks on meil venelased ja grusiinid. Pooled grusiinid poolte venelastega ei suhtle. Vähemasti väidab väga vahva vene kutt Max (ilma irooniata, ta on tore), et grusiinid jalutavad iga kord minema, kui ta nendega rääkida püüab. Grusiine on meil 15 ja venelasi 12, nii et kui sõjaks läheb, siis on peaaegu võrdne.

Lisaks on meil serblased ja kosovlased. Siiani nad üksteist ära tapnud pole. Kosovo tüdruk ei varjanud oma solvumist, kui ta nimekaardile oli kantud Serbia (või Montenegro). Ma ei imesta. Serblased seevastu aga suudavad Kosovo iseseisvuse küsimuse siduda enamikesse aruteludesse. Ma ise muidugi arvan, et võiksid veidi tagasihoidlikumad olla selles küsimuses. Ja arvestada Kosovo tüdrukute tundeid. Aga neid vist ei koti.

Eestlased ja venelased meil küll suhtlevad. Vabalt. Probleemi pole.

Ungarlased ja slovakid ka suhtlevad. Aga ungarlasi on vist kokku 4 ja slovakke 2 (üks on mu toakaaslane). Kõik on intelligentsed inimesed. Slovakid tšehhe ei armasta liiga palju. Aga meil on üks tšehh ja teda läheb ikka vaja. Seega oleme sõbrad edasi.

Lätlasi ja leedukaid on meil kokku kaks, üks mõlemast. Seega oleme kõik üksteise vastu sõbralikud ja isegi ei mõnita. Kakelda ei tasu.

Siis on meil inimesi nt Kasahstanist, kes räägivad irooniaga vahvaid lugusid 96,6%-listest valimisaktiivsustest ja toetusest praegusele presidendile. See on põnev. Seni kuni nad ei hakka grusiinide vms moodi kurtma oma kurva kommunistliku või muidu kahtlase mineviku pärast. Horvaadid on eriti aktiivsed oma riigist rääkima. First, meil kõigil on jura minevik (kui US välja arvata), teiseks, sama jutt hakkab tüütama.

Lisaks nimetatuile on veel umbes 100 inimest. Kaug-Aasiast ja USAst nt. Ühendite inimesed (USA lühend, et keegi aru ei saaks) on okeikad. Pooled neist on mingil määral seotud sõjaväeakadeemiatega, aga liiga palju ei mölise. Kaks ameeriklast 14st on täielikud konservatiivid (meil oli küsitlus). Lisaks räägivad nad saksa, araabia ja vene keelt. Nii muuseas. Ja üks seminarijuhendaja vabandas esimeses seminaris selle eest, et USA Iraaki tungis.

Kõigi 145 inimese lemmikuks on üks Serbia kutt, kelle diktsioon on talumatu ja kommentaarid. Mnjaa. Vahel on point ka sees. Mees on teoreetiline ja suudab alati joonistada skeemi. Ta on tark, aga vahel teeb liiga loogilisi märkusi või liiga teemakaugeid. Loomulikult on ta minu seminarigrupis, kuidas siis muidu... Kui mikker loengu ajal temani jõuab, hakkavad kõik automaatselt omavahel vestlema.

Mustanahalisi inimesi nimetatakse tavaliselt African-Americanideks. Aga valgenahalisi nimetatakse valgeteks (ja see pole rassistlik?). Reedeses loengus ütles õppejõud "the blacks". Ei teagi, kas keel vääratas...

Kommentaare ei ole: