17.2.07

Mehed ja naised, vol 3

Nii, kui eelmisel korral kirjutasin sellest, kuivõrd saatanlik tegelane on MSN, siis seekord on teemaks meie kõigi poolt palavalt armastatud ja vihatud sotsiaalse elu keskpunkt Orkut. Rate.ee jääb mu käsitlusest välja, sest:
- ma olen liiga vana, et sellest midagi jagada;
- kunagi ma olin rate's, siis kui seal oli 500 kasutajat, olid ajad;
- kunagi ma leidsin rate'st mehe, nii et see töötab iseenesest... :D

Aga Orkut. Sissejuhatus naiste mõttemaailma.

Teadagi-teadagi. Tutvume uue inimesega või kui kuuleme kellegi nime, kes on tutvunud meie lähedase sõbraga, sisestame siis nime kiirelt Google'sse ja Orkutisse. See, kes kuhu enne, on individuaalne ja lõppkokkuvõttes ei ole vahet. Orkutist on rohkem kasu, kui teame ainult inimese eesnime. Kõigile selge ju! Lisaks näeb Orkutist kenasti ära, milline on inimese huumorisoon, kas ta on fotogeeniline ja kes on ta sõbrad. Ning teatavasti kehtib ju vanasõna, et ütle, kes on su sõbrad ja ma ütlen, kellega sa ringi hängid :)

No aga inimese kontrollimisel tekib see üks probleem. Mingi aeg on meie lemmik (mõningane iroonia, eks) sotsiaalses keskkonnas olnud võimalus näha, kes sinu profiili vahib. Mulle isiklikult muidugi tundub, et päris õigesti see ei näita, aga see selleks. Seega, otsima asudes uut nime tuleb seda silmas pidada, sest:
- tuleb selgeks teha, kas Sa tahaksid, et ta näeks, et Sa oled ta kontol käinud: see on oluline nii enda lemmikute vaatamisel kui ka oma sõprade lemmikute vaatamisel (sest näeb ju kes on kelle sõber-tuttav-armuke), seejuures tuleb veel arvestada mitut aspekti:
* kui Sa ei taha, et tema näeks, ei näe Sa ise ka;
* eksisteerib alati võimalus, et ta on selle maha võtnud ning Sa ei pea settinguid üles otsima, et neid ümber seada;
* tema võib ka alati sama teha, mida sina (elik settinguid näppida) (NB: Juhtub harva!)
- järgitakse näitajaid: relationship status, age, passions, võib-olla midagi muud veel (nt ideaalse partneri kirjeldust ning leitakse endalt kõik vajaminevad jooned)
* relationship statuse juures: commited tähendabki seda või püütakse inimesi eemal hoida, single tähendabki seda või püütakse ära petta, et ollakse vaba ja vallatu (kuigi ollakse juba 3. aastat pikaajalises suhtes), mitte midagi tähendab seda, et miski asi just susiseb või ei peeta selle avaldamist oluliseks, püütakse säilitada salapära või ollakse parasjagu olekus ma-peaks-seda-orkutivärki-vähendama;
- pildid: kellega ta on, kus ta on, miks ta on, kas tal on selle pildi peal oleva vastassoo esindajaga midagi? (NB: enda pildid on alati vastasoo esindajatega, kellega üldiselt pole midagi, aga lihtsalt on lahedad pildid ja sa ei suuda ette kujutada, et tal võiks samamoodi olla);
- iseloomustused: kui ainult naised, tähendab, et on naiste suur lemmik ning tema eest võistlemisel tuleb paljude sookaaslastega rinda pista (sest loogika kohaselt peaksid pooled neist naistest temasse armunud olema), meeste kommentaarid näitavad üsna selgelt, kes on hea sõber ja kes mitte (head sõbrad kipuvad oma häid sõpru kutsuma troppideks, gay'deks, pervertideks vms);
- fännid:
*liiga palju naisi - halb märk, võistlusmoment jne, samas võib näidata, et ollakse naissoo vastu enneolematult viisakad ja toredad, mis kellelgi (ka hõivatud naistel) on meele rõõmsaks teinud;
*liiga vähe naisi - homoseksuaalne? kinni? nõme? ideaalne?
- sõbrad: näitab, kes on piisavalt usaldusväärne ühine sõber, kellelt rohkem infot hankida või kellega suheldakse, võib tuua kaasa palju meeldivaid ja ebameeldivaid üllatusi;
- communitid: näitab ära huvid, huumorisoone, selle kui palju inimene orkutis viibib.

Kokkuvõte: Orkut on taas koht, kus naised saavad kasutada oma mitmetahulist kujutlusvõimet lugemaks välja võimalikke ja võimatuid lahendusi, täpselt nii nagu neile parasjagu vaja on. Iga natukese aja tagant käib kõigil peast korraks läbi mõte: kustutan ära, aga siis pärast mõne aja möödumist saab selgeks, et ei saa, kuna siis jääksid pooled tuttavad sünnipäeva puhul õnnitlemata.

See oli naiste loogika. Ma ei tea, kuidas see meeste puhul käib, aga ma julgen oletada, et nad enamjaolt ei mõtle, mida nad sinna kirjutavad ja kui palju (relationship statuse juures ehk). Lisaks sellele ei vaeva nad pead sellega, kes kellega käib. Vajadusel kirjutavad sõbrale testimonialeid, kus kutsuvad lapsepõlve liivakastikaaslast perverdiks ja suureks naistelemmikuks.

Midagi jäi puudu?

Update 18.02: Jäi puudu: alahindasin skräppe :) Vabandust.

- skräpid: vaatad, kes kirjutab, siis vaatad selle inimese profiili (sh pilte, et ega TEMA seal juhuslikult ei figureeri) ja talle kirjutatud skräppe, kui TEMA seal ka kirjutab, siis proovid igast lausest midagi välja lugeda (vt eelmist postitust, et midagi pole välja lugeda);
- kui oled eriti julge kirjutad ise talle ja vaatad, kuidas ta vastab (NB: julgust juhtub harva);
- kui kirjutavad paljud naised tähendab, et on mitu asja pooleli;
- saab välja lugeda, kus ta käib ja kellega (a la, näeb siis õhtul! eile oli nii lahe! kas sa sinna tuled?), armukadedus jookseb sajani;
- saab aru, kui tihti ta Orkutis käib (skräppidele vastamise järgi, muidu on ju raske);
- saab jälle aru, kes on ta sõbrad või kui mitte sõbrad, siis need, kellega ta aeg-ajalt hängib;
- saab aru kellega ta viimasel üritusel kohtus (sest mingi naine on jätnud skräpi: eilset võiks kunagi korrata)
P.S. Ise oma meestuttavatele skräppe kirjutades me selle peale ei mõtle, et keegi võiks neist midagi enamat välja lugeda. Palju õnne meile.

4 kommentaari:

Kaie ütles ...

Mul on hea meel tõdeda, et see postitus tuli niivõrd ruttu. Tegelikult ootaks ma väga mõne aktiivselt Orkutit kasutava mitte pikas püsisuhtes mehe arvamust samal teemal. Sest ma võin omast kogemusest jälle kinnitada, et naiste puhul ülal kirjutatu tõesti kehtib. Mul polnud vist ühegi asja puhul kahtlust, et minul niimoodi küll pole olnud. Aga nüüd huvitaks väga, et kuidas on meestega lood.

Samas pani see jutt nüüd mõtlema, et kui MSNi ignoreerimisega on juba tubli algus tehtud, et äkki peaks Orkutiga sama tegema. Tegelikult on see ju täielikult enese piinamine. Nagu Triin ütles, et näiteks pilte paneme ülesse nendega, kes meile tihti nii väga korda ei lähegi. Samas, kui vaadata kellegi teise pilte, siis alati tekib mõte, et äkki neil ikkagi on midagi.

Samamoodi tuleks ära mainida skräppimine: tean inimesi, kes pingsalt jälgivad kellelegi kirjutatavaid skräppe, et sellest mingeid järeldusi teha. Mina samas usun, et skräpime tihtipeale just nendega, kes päris elus kõige lähedasemad pole. Sest lähedaste sõpradega ikkagi suheldakse mööda muid kanaleid. Alati on erandeid - näiteks väga headele sõbrannadele kirjutatakse mõnikord niisama mööda minnes, kui see on siiski pigem erand kui reegel. Kuid valejäreldused on nii lihtsad tulema.

Anonüümne ütles ...

Vööördapp, Triin, aplausiväärt analüüs! :)

Mariliis ütles ...

Skräpid on ikka selgelt siin alahinnatud :D Meeste skräppe loevad naised ikka erilise himuga. Loomulikult ajab õudselt närvi, kui selle mehe, kellest sa huvitud, skräpikas on ainult mingite naiste kirjutised ja eriti vihale ajab, kui need on (liialt) familiaarsed. Kindlasti märgin ära ka selle, et siis tuleb padavai tormata selle naise skräpikasse uurima, mida talle siis vastati! Oijahh, see kõik on lihtsalt tappev ja mina igatahes olen sellest nüüdseks loobunud, sest milleks ennast piinata? Pole vaja ju.

Tegelikult on olemas ka mehi, kes samamoodi nuhkimas käivad. Ma olen kuulnud. Muidugi ma ei tea, mida nemad millestki välja loevad ja nii, aga kiusu pärast ma ise üritan küll alati natike "lugemist" neile tekitada :D

Triin ütles ...

Õnneks te räägite kõik skräppe puudutava ära, kuigi mõtlesin, et selle saab ju järgmiseks teemaks võtta :D Ise olen ka selle kombe juba ammu maha jätnud, seepärast vist ei tulnud meeldegi.

Aga nõustun, uuendasin.